تعيين ناظر و امين اموال از مسائلي است كه در حقوق كاربرد بسياري دارد. به همين جهت نيز تعيين كردن امين و ناظر براي اموال مسئله اي تخصصي است و اگر كسي خواهان اين باشد كه در اين زمينه از جزئيات با خبر بشود بهتر است به يك وكيل خوب در اصفهان مشورت كند …
سايت مرجع :
شرح وظايف امين اموال و نحوهي انتخاب او
شرح وظايف امين اموال و نحوهي انتخاب او https://local-news.ir/شرح-وظايف-امين-اموال-و-نحوهي-انتخاب-ا/ اخبار استاني Wed, 10 Feb 2021 17:09:43 0000 اخبار استاني https://local-news.ir/?p=4855
تعيين ناظر و امين اموال از مسائلي است كه در حقوق كاربرد بسياري دارد. به همين جهت نيز تعيين كردن امين و ناظر براي اموال مسئله اي تخصصي است و اگر كسي خواهان اين باشد كه در اين زمينه از جزئيات با خبر بشود بهتر است به يك وكيل خوب در اصفهان مشورت كند …
سايت مرجع :
شرح وظايف امين اموال و نحوهي انتخاب او
تعيين ناظر و امين اموال از مسائلي است كه در حقوق كاربرد بسياري دارد. به همين جهت نيز تعيين كردن امين و ناظر براي اموال مسئله اي تخصصي است و اگر كسي خواهان اين باشد كه در اين زمينه از جزئيات با خبر بشود بهتر است به يك وكيل خوب در اصفهان مشورت كند وكيلي كه در اين خصوص اطلاعات كافي داشته باشد تا بتواند به بهترين شكل راهنمايي كند.
امين چه كسي است؟
هر كسي خودش مسئول اداره اموال خويش است و خودش بايد بر آن ها نظارت داشته باشد، اما گاهي دلايل و شرايطي ايجاد مي شود كه شخص اين توان و قدرت اداره كردن دارايي و اموال خود را ندارد. از همين جهت قانون گذار براي آن كه از اين اشخاص حمايت كند و مانع از ورود ضرر به اموالشان و خودشان شود، تدابيري را در نظر گرفته است تا به اين طريق از ورود اين ضرر ها جلوگيري كند. اين تدبيري كه قانون گذار در نظر گرفته است نصب يا انتخاب يك امين براي چنين افرادي است.
اما امين به چه كسي گفته مي شود؟
حامد اميري وكيل امور حقوقي در اصفهان در پاسخ به اين سوال مي گويد: در معناي لغوي امين عبارت است از كسي كه امانت دار و مورد اعتماد است. در اصطلاح حقوقي نيز امين به كسي گفته مي شود كه اداره كردن اموال اشخاصي را بر عهده داشته باشد، اشخاصي كه قادر به اداره ي امور مالي خود نيستند. اما به افرادي ناتوان در اداره امور مالي گفته مي شود كه يا كهنسال باشند، يا محجور، غايب مفقود الاثر، جنين و … .
به موجب قانون مدني در چه مواردي امين تعيين مي شود؟
آن طور كه وكيل حقوقي در اصفهان بيان مي كند، بر اساس قانون مدني اكر موارد ذيل بوجود آيد امين تعيين خواهد شد. اين موارد به ترتيب زير است:
- در صورتي كه به هنگام وقف كردن يك مال، به جهت اداره كردن آن مال، متولي مشخص شود اما پس از گذشت مدني متولي موقع اداره كردن آن مال موقوفه خيانتي مرتكب شود، دادگاه اين توان و اختيار را دارد كه براي اداره آن مال امين تعيين كند تا در امور موقوفه در كنار متولي دخالت داشته باشد.
- چنانچه شخصي غايب مفقود الاثر حساب شود اما براي اداره كردن اموال و دارايي اش اميني مشخص نكرده باشد، دادگاه موظف است جهت اداره ي اموال او اميني معين كند.
- اگر شرايطي ايجاد شود كه به موجب آن ولي قهري توان رسيدگي و اداره امور و اموال مولي عليه را نداشته باشد، اين وظيفه بر عهده دادگاه است كه براي اداره كردن اموال مولي عليه به صورت موقت اميني مشخص كند.
- چنانچه ولي قهريِ فرد عاجز شود و ديگر بيشتر از اين توان و قدرت اداره ي اموال طفل را نداشته باشد و در عين حال فردي را به منظور اداره ي امور تعيين نكرده باشد، دادگاه بايد فردي را تحت عنوان امين، به ولي قهري اضافه كند.
- در خصوص مورد فوق چنانچه ولي قهري شرط امانت را رعايت نكند، توسط دادگاه اميني براي نظارت بر كار او تعيين خواهد شد.
به موجب قانون امور حسبي در چه مواردي امين تعيين مي شود؟
در ماده ۱۰۳ قانون امور حسبي در كنار موارد فوق، در دو مورد ديگر هم تعيين امين را لازم دانسته است:
- در شرايط و موقعيتي كه جنين داراي ولي يا وصي نباشد، اگر فرد سهم الارثي داشته باشد، امكان دارد جهت اداره كردن آن سهم الارث كه از ماترك متوفي به او رسيده، امين معين شود.
- چنانچه براي مالي كه به منظور مصرف عمومي اختصاص داده شده است، مديري انتخاب نشده باشد، براي اداره كردن آن امين تعيين خواهد شد.
چه افرادي براي امين شدن اولويت دارند؟
بر طبق قانون امور حسبي اگر بخواهيم براي جنين امين تعيين كنيم، مادر او بر هر كسي اولويت دارد. اما چنانچه مادر او صلاحيت نداشت و يا امين بودن را رد كرد، بقيه خويشاوندان جنين داراي تقدم هستند.
به موجب ماده ي ۱۱۰ قانون امور حسبي، تعيين كردن امين براي افراد به ترتيب زير است:
شخص امين چه وظايف و اختياراتي دارد؟
وظايف و اختيارات امين بر اساس قوانين مدني و امور حسبي، به شرح زير تعريف شده است:
- در اولين مرحله امين بايد از اموال كسي كه امين او شده است ليستي تهيه كند. چنين ليستي لازم است حاوي تمامي اوراق بهادار، اسناد ديون و اسناد املاك آن شخص باشد.
- واجب است كه امين صلاح و مصلحت فرد را به هنگام اداره ي امور او در نظر بگيرد.
- چنانچه فردي در اموال خود مال ضايع شدني داشته باشد مثلاً ميوه ي باغ، امين بايد آن را فروخته و با پول حاصل شده مالي كه به مصلحت فرد باسد خريداري كند و يا كار ديگري صورت دهد.
- همچنين امين اين اختيار را دارد كه اگر مال منقولي مورد نياز فرد نيست، بت رعايت صلاح او آن را بفروشد و با مبلغ تحصيل شده كاري كه به صلاح فرد است انجام دهد.
- امين موظف است كه مخارج زندگي فردي كه امين او شده است ، از قبيل خرج هاي درماني و ديگر خرج هاي ضروري اش و هزينه هاي اشخاص واجب النفقه ي او را پرداخت كند.
- امين نبايد اموال غير منقول فرد را به فروش برساند، مگر با تصويب دادستان و رعايت مصلحت فرد.
- وظيفه ديگر امين اين است كه از اسناد و اشياء قيمتي فرد در محلي امن نگهداري كند.
- امين بايد پول هاي نقد فرد را با اطلاع دادستان به يك بانك معتبر بسپارد.
- امين اين اختيار را دارد كه اگر به صلاح فرد محجور دانست، اجازه شاغل شدن به او بدهد.
- چنانچه حجر محجور رفع شود و يا غايب باز گردد، امين بايد اموالي كه از او در دست دارد را برگرداند.
- و يا در موردي كه امين عزل شود، موظف است اموال را تحويل امين بعدي بدهد.
- چنانچه ورثه ي فردي كه امين او شده است فوت كند، امين مكلف است در مدت ۱۰ روز درخواست مهر و موم تركه را بكند.
امين محجور
هركس اصولا داراي ۲ اهليت است؛ اهليت تمتع و اهليت استيفاء.
اهليت تمتع يعني فرد با زنده بدنيا آمدن داراي حقوق و تكاليفي مي شود. اهليت استيفاء يعني توانايي استفاده از آن حقوق و تكاليف را داشته باشد. كه البته اجراي آن منوط است به داشتن سه وصف زبر:
- بلوغ
- عقل
- رشد
چنانچه كسي يكي از اين اوصاف را نداشته باشد اصطلاحا به او محجور گفته مي شود. (مجنون، صغير، سفيه)
به طور معمول براي اداره كردن امور محجور ولي قهري يعني پدر و جد پدري صلاحيت دارند. ولي در صورتي كه ولي قهري فوت كند، يا به هر دليل ديگري توانايي اداره امور محجور را نداشته باشد، چنانچه ولي قهري شخصي را براي اين كار در نظر گرفته باشند، آن شخص مسئول خواهد شد اما اگر كسي را معين نكرده بودند دادگاه براي آن محجور اميني مشخص مي كند.
دادگاهي صلاحيت تعيين امين براي محجور را دارد كه نياز به امين در حوزه آن ايجاد شده باشد.
امين عاجز
كساني وجود دارند كه بر اثر عواملي چون كهولت سن، بيماري و … توانايي اداره كردن تمام يا بخشي از اموال خود را ندارند. كه به اين افراد عاجز گفته مي شود. شخص عاجز اين امكان را دارد كه از دادگاه شهري كه در حوزه ي آن اقامت دارد، درخواست تعيين امين بكند. لازم به ذكر است كه امين تعيين شده براي اداره ي اموال عاجز، در حكم وكيل او است.
امين جنين
اگر جنين داراي ولي يا وصي نباشد، بر حسب ماده ي ۱۰۳ قانون امور حسبي، امكان دارد به منظور اداره ي سهم الارث كه به او مي رسد، امين انتخاب شود. در چنين شرايطي دادستان و يا خويشاوندان جنين امكان درخواست تعيين امين از دادگاه را دارند. علاوه بر آن دادستان اين اختيار را دارد افرادي را كه جهت امين شدن مناسب هستند به دادگاه معرفي كند.
اما طبق توضيحي كه وكيل حقوقي در بالاتر داد هنگام انتخاب كردن امين براي جنين، مادر او از هر كس ديگري مقدم تر است. ليكن چنانچه مادر صلاحيت لازم براي امين شدن را نداشته باشد و يا آن را قبول نكند، خويشاوندان نسبي يا سببي جنين بر سايز افراد تقدم دارند.
امين غايب مفقودالاثر
وكيل امور حقوقي در اصفهان پيش از پرداخت به توضيح اين مورد، ابتدا غايب مفقودالاثر را تعريف كرده است. طبق تعريف وي غايب مفقود الاثر به كسي گفته مي شود كه از غيبت او مدت طولاني گذشته و هيچ گونه خبري از وي در دست نيست.
حال اگر فرد غايب جهت اداره كردن اموال خود روشي مشخص نكرده باشد و همچنين كسي نباشد كه به صورت قانوني حق اداره كردن امور او را داشته باشد، دادستان يا اشخاص ذي نفع اين امكان را دارند كه از دادگاه درخواست تعيين امين كنند. دادگاه صالح براي اين امر نيز دادگاهي است كه در حوزه ي اخرين اقامتگاه غايب قرار دارد.
بعد از آن كه افراد ذكر شده تقاصاي تعيين امين كردند و دادگاه نيز كسي را براي اين سمت مشخص كرد، احتمال دارد كه از او ضامن بگيرد و يا تضميني بدهد. چنانچه امين تضمين كافي بدهد، ديگر دادگاه امكان معين كردن امين ديگري را ندارد.
براي مطالعه مطالب حقوقي بيشتر به وب سايت حامد اميري https://hamedamiri.com/ مراجعه كنيد.
سايت مرجع :
شرح وظايف امين اموال و نحوهي انتخاب او